Kríza naháňa Čechom strach a preto šetria. Dlhy domácnosti za posledných 11 rokov klesli

28.02.2013 Celý región

Praha (idens.cz)- V septembri 2001 predstavovala výška zadlženia slovenských domácností v bankách a finančných inštitúcií 123,6 miliardy českých korún. Zadlženosť podnikov v tohtoročnom prvom mesiaci medziročne stúpla o necelých 23 miliárd korún na 976,5 miliardy českých korún. Proti decembri sa dlhy zvýšili o 16 miliárd Kč.
Jednodňové vklady domácností v bankách a finančných inštitúcií stúpli medzimesačne o takmer 22 miliárd korún na 1,164 bilióna korún. Medziročne boli vyššie približne o 88 miliárd korún.
Vklady domácností s výpovednou lehotou, medzi ktoré patrí napríklad termínované vklady, v januári predstavovali 342,2 miliardy korún. Medziročne stúpli o 3,7 miliardy korún a medzimesačne o zhruba pol miliardy korún.
Centrálna banka poskytuje túto štatistiku každý mesiac v národnom menovom prehľade. Ten sa odvodzuje z bilanciou peňažných finančných inštitúcií, ktoré zahŕňajú vedľa centrálnej banky, komerčných bánk a pobočiek zahraničných bánk v Česku fondy peňažného trhu, sporiteľných a spotrebné družstvá.
 

Vyberte región